Recept bahni mi
Tafelkleed: katoencollectie Cottona, kleur honing. Foto: Tom Nooijen

Streetfood: Recept Bahni Mi

Van oudsher heeft Nederland geen ‘streetfood’ cultuur. Waar in vele landen over de wereld de mensen in hun middagpauze de straat op gaan voor hun lunch, zijn we in Nederland nog altijd gehecht aan onze broodtrommel. Maar toch is ook hier de streetfood trend steeds meer zichtbaar, al is het alleen al in de vorm van de vele foodhallen en –markten in de grote steden.

Het was dan ook in de Amsterdamse foodhallen (aanrader!) waar ik voor het eerst in aanraking kwam met een zeer populair streetfood gerecht uit de Vietnamese keuken: bahn mi. Al jaren een grote hit in wereldsteden als New York, Parijs en London, maar in Nederland nog altijd niet echt bekend. Bahn mi betekent letterlijk ‘brood’ in het Vietnamees, specifiek een baguette. Een overblijfsel uit de tijd toen Vietnam nog een Franse kolonie was. De baguette, of bahn mi dus, kan belegd zijn met een zeer grote diversiteit aan ingrediënten. De meest bekende is echter met varkensvlees, of ‘pulled pork’. Dit wordt gecombineerd met vers ingemaakte groenten, koriander en chili. Heerlijk!

Aangezien het nogal veel tijd kost om ‘pulled pork’ vers klaar te maken geef ik jullie hieronder een recept voor een eenvoudige maar minstens zo lekkere versie van bahn mi, gewoon met plakjes fricandeau.

Handtekening Tom

Ingrediënten (voor 4 personen)

50 g         wortel, geraspt
50 g         witte kool, fijn gesneden
80 g         komkommer, geraspt
25ml        rijstazijn
10g          suiker
2              baguettes van de betere bakker
4 el          mayonaise
4 el          chilisaus
1              limoen
1 tl           sojasaus
70 g         roompaté
200 g       fricandeau
koriander, vers
gedroogde chilivlokken
zout

Bereiding

  1. Doe de wortel, witte kool en komkommer in een kom en meng. Verhit de rijstazijn samen met de suiker en een snufje zout in een klein steelpannetje en roer totdat alle suiker is opgelost. Voeg toe aan de groenten, roer goed door en laat minimaal 30 minuten staan.
  2. Halveer de baguettes over de lengte. Bestrijk de onderste helften ieder met een flinke laag roompaté. Verdeel de fricandeau over de 2 baguettes. Garneer met de gemengde groenten (laat eventueel eerst in een zeef uitlekken), koriander en gedroogde chilivlokken. Breng op smaak met de chili/limoenmayonaise en plaats de bovenste helft van de baguette op het beleg. Serveer direct.

Tip
Bahn Mi is ook een perfect lunchgerecht om restjes vlees in te verwerken, bijvoorbeeld een kippenbout of spareribs. Pluk het vlees van het bot en gebruik het in plaats van de fricandeau. Wanneer je voor een andere vleessoort dan varkensvlees kiest, let dan op dat je ook de roompaté vervangt door een paté van dezelfde vleessoort.

Tafelkleed: katoencollectie Cottona, kleur honing. Foto: Tom Nooijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*