Servies Teema Iittala, bestek Philip Starck voor Alessi, tafellaken Damast Uni, servetten Damast Stripes Cottona. Foto: Tom Nooijen

Recept Pastinaaksoep – Ofwel: een magische kerst zonder stress

Kerst komt er weer aan! En wat is er fijner dan een lekker, gezellig kerstdiner zonder stress?! Met dit recept voor pastinaaksoep zet je snel iets heerlijks op tafel. En je kunt het eventueel nog de dag van tevoren klaarmaken ook! 

Mijn advies voor de feestdagen is: keep it simple. Laat je niet meeslepen in de meest excentrieke producten van de groente- en vleesjuweliers maar ga voor een gewoon goede basis. Nieuw gerecht? Oefen van tevoren zodat je weet hoeveel werk het is (en of het smaakt!). Liever nog: ga voor je eigen favoriet en geef jouw signature dish een feestelijk tintje. Dek de tafel feestelijk, zorg voor mooie decoraties. Maak soep! Je kunt het de dag van tevoren klaarmaken, het is de perfecte start van een feestelijk menu of een heerlijke opkikker na een wandeling. Ook als je niet kiest voor een sjiek diner maar voor een casual Xmas is soep perfect: lekker op de bank met lekkere stokbroodjes erbij en ik ben compleet gelukkig!

Met soep kun je met weinig moeite en zonder moeilijke technieken geweldig mooie smaken creëren. Ik voel mezelf bijna tovenaar als ik in een pan soep sta te roeren, ondertussen allerlei groenten en kruiden toevoegend. Het kan ook (bijna) niet mislukken)! Een goede basis van bouillon en kruiden, een scheutje room voor dat fluwelen mondgevoel, et voilà. Probeer het maar eens met onderstaand recept. Heb je toevallig wortelen liggen? Gebruik die dan. Pompoen? Top! Aardappel? Ja hoor! Knolselderij? Het kan allemaal. Oh ja, je kunt het ook nog prima een dag eerder maken. Vaak wordt de soep dan zelfs nóg lekkerder.

Kerst was nog nooit zo relaxed!

Handtekening Tom

 

Recept pastinaaksoep

Ingrediënten pastinaaksoep:

3 el         olijfolie

1             sjalot, gesnipperd

600g       pastinaak, geschild en in grove stukken

150g       aardperen, geschild en in grove stukken

4             teentjes knoflook, gesnipperd

3 tl          kerrie

2 tl          Marokkaanse kruiden

½ tl        kurkuma

700ml    water

500ml    kippenbouillon

250ml    room

125g       walnoot, grof gesneden

1 el         citroensap

1             peer, in blokjes van 5mm

2 el         verse peterselie, fijngesneden

peper

zout

 Bereiding pastinaaksoep:

  1. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan en fruit de sjalot tot deze glazig is. Voeg de pastinaak, aardperen en ¾ van de knoflook toe. Laat al roerend op middelhoog vuur stoven tot lichtgoud gekleurd. Voeg de kerrie, Marokkaanse kruiden en kurkuma toe en verhit ca. 2 minuten. Voeg het water, de bouillon en de room toe. Breng aan de kook en laat de soep met de deksel op de pan ca. 25 minuten zachtjes koken tot de groenten zacht zijn.
  2. Maak ondertussen de garnering. Verhit in 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Voeg de walnoten toe en rooster ze al roerend op matig vuur tot ze mooi goud gekleurd zijn. Let op dat ze niet verbranden! Haal de pan van het vuur en voeg het citroensap en de resterende knoflook toe. Meng goed en schud over in een kom. Laat afkoelen. Voeg vervolgens de peer en peterselie toe en breng op smaak met zout en peper.
  3. Pureer de soep met een staafmixer tot deze helemaal glad is. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de pastinaaksoep warm en verdeel de garnering over de borden of kommen.


Tip

Een andere naam voor aardpeer is topinamboer of Jeruzalem-artisjok. Ze lijken een beetje op gember. De smaak is wat zoetig met een licht nootachtige smaak. Als je geen aardperen kunt krijgen, gebruik dan extra pastinaak.

Tip

Marokkaanse kruiden zijn vaak als kruidenmengsel verkrijgbaar. Je kunt ook je eigen mengsel maken. Gebruik dan kruiden als komijn, korianderzaad en kaneel.

Op de foto: Tafellaken damast Uni, servetten damast Stripes Cottona.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*