Bord en ovenschaal Sligro, tafellaken en servetten Damast Hermitage Cottona. Foto: Tom Nooijen

Recept Pasta con le Sarde:
Siciliaans op z’n best!

Afgelopen maand was ik voor een welverdiende vakantie op Sicilië, het grootste eiland van de Middellandse Zee net ten zuiden van het Italiaanse vasteland. Italië staat natuurlijk bekend om zijn geweldige pastarecepten en culinaire erfgoed. Ik was drie keer eerder in Italië, maar toen had ik er mijn culinair geluk nog niet gevonden, zelfs niet in het alom geroemde Toscane. Tot ik dus op Sicilië kwam. Vandaar dat mijn culinaire voor deze maand is: Pasta con le Sarde, een Siciliaanse specialiteit! 

Wat een genot was het daar iedere dag weer! Fantastisch. De dag begint er gelijk goed met allerhande gebakjes en taartjes, waar Sicilië bekend om is. Lekker met pistachenootjes en amandelen, lokale honing en citrusvruchten. Vervolgens aan het begin van de middag uitgebreid tafelen met antipasti, verse pasta, verse vis die dezelfde ochtend nog in de haven aan land kwam, en –  daar komen ze weer – die heerlijke zoetigheden. Natuurlijk mag een heerlijke lokale wijn van de Etna of een glaasje Marsala niet ontbreken! En alsof dat nog niet genoeg is, ga je ’s avonds ook nog eens lekker aan de pizza. Uiteraard vers uit de steenoven. Ja, dit was het Italië zoals ik het mij had voorgesteld, maar dan nog mooier!

Sicilië is ook een uniek stukje Italië. Door de nabijheid van het Afrikaanse vasteland vind je er veel Arabische invloeden, in zowel de architectuur als in de keuken. Ingrediënten als couscous, amandelen, pistachenoten, rozijnen en saffraan verraden de rijke Arabische historie van Sicilië. En dat zie je misschien wel het beste terug in een van de ‘nationale’ gerechten van het eiland: Pasta con le Sarde. Een perfecte mengelmoes van traditionele Italiaanse ingrediënten (pasta, venkel, sardientjes, pijnboompitten) en de ingrediënten zoals hierboven genoemd. Probeer het zelf eens, ik weet zeker dat een retourtje Sicilië dan snel geboekt is!

Handtekening Tom 

 

Recept – Pasta con le Sarde

Ingrediënten

40g     rozijnen

2          venkelknollen, met groen

25g     amandelen

30g     paneermeel

1          ui, gesnipperd

500g   verse sardientjes, schoongemaakt en gefileerd

40g     pijnboompitten

1 tl      saffraan

3          ansjovisfilets

55g     olijfolie, extra vergine

400g   bucatini of spaghetti

peper

zout

Bereidingswijze Pasta con le Sarde

  1. Laat de rozijnen minimaal 2 uur wellen in water.
  2. Breng een ruime pan water met een snufje zout aan de kook (ruim genoeg om de pasta in te koken). Zodra het water kookt de 2 venkelknollen in zijn geheel toevoegen en 8 tot 10 minuten koken.
  3. Hak ondertussen de amandelen met een mes zeer fijn, zo gelijkmatig mogelijk. Toast ze in een koekenpan op hoog vuur tot ze lichtbruin zijn. Zet apart. Doe vervolgens hetzelfde met het paneermeel.
  4. Snijd de sardienfilets in grove stukken.
  5. Haal de venkelknollen uit de pan maar houd het water aan de kook. Dep de knollen droog en laat ze iets afkoelen. Snijd vervolgens de venkel in kleine blokjes.
  6. Verwarm de olijfolie in een ruime pan op matig vuur. Voeg de ui en ansjovisfilet toe en bak al roerende tot de ansjovisfilets uit elkaar vallen. Voeg de sardientjes toe en bak ongeveer 2 minuten mee. Giet de gewelde rozijnen af en voeg ze samen met de amandelen, pijnboompitten en venkel toe en meng goed.
  7. Meng ondertussen in een klein kommetje de saffraan met 1 eetlepel van het venkelkookvocht en laat ongeveer 1 minuten wellen. Voeg toe aan de pan met de sardines en venkel. Breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur klein en laat nog ca. 10 minuten onder af en toe roeren verder pruttelen.
  8. Kook ondertussen de pasta in het venkelkookvocht ‘al dente’ en giet af. Voeg direct toe aan de pan met de sardines en venkel en meng goed door elkaar. Voeg het paneermeel toe en roer nog eens goed door.
  9. Draai het vuur uit en serveer de pasta met brood en olijfolie.

Tip

Mocht je niet weten hoe je sardientjes schoonmaakt en fileert vraag dan je visboer dit te doen. Op internet staan echter genoeg voorbeelden hoe dit zelf te doen, wel zo leuk en helemaal niet moeilijk!

Tip

Bucatini is een dikkere variant van normale spaghetti die hol is vanbinnen. Mocht je geen bucatini kunnen vinden dan kun je natuurlijk ook gewoon spaghetti gebruiken.

Op de foto: Tafellaken en servet Limited Collection damast Hermitage Cottona.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*