Recept Mexicaans
Foto: Tom Nooijen, tafelkleed: Cottona katoencollectie, kleur saffraan, servies: privébezit

Recept Mexicaans: nachos met guacamole

Een recept voor lekker mexiaans eten? Een paar jaar geleden hadden we Mexicaans afgedaan als fastfood. Maar we zien zien we de laatste jaren een sterke opkomst van concepten waarbij ‘fastfood’-gerechten tot een hoger niveau worden getild en ineens het imago van fastfood van zich afschudden. Het begon met de trend van de culinaire hamburgers. Geen kleffe broodjes maar heerlijk sappige burgers gemaakt van kwaliteitsvlees met vers gebakken broodjes. Maar daar bleef het niet bij. Zo startte topkok Ron Blaauw een zaak waarin hij uitsluitend hotdogs serveert en is er het Fritesatelier van topkok Sergio Herman. Fastfood met sterrenkwaliteit.

Ik ben dol op dit soort concepten. Iedere stedentrip probeer ik nieuwe adresjes op te doen. Maar wat ik nog leuker vind is dat ik het thuis gewoon zelf na kan maken, in tegenstelling tot de gerechten uit een 3-sterrenzaak, waarvoor je 50 ingrediënten en een heel arsenaal aan keukenapparatuur nodig hebt. Dus ook thuis maken we regelmatig verse hamburgers, heerlijke fish en chips en ga zo maar door. Maar het liefste maken we nachos. Als er iets is waar ik na een lange dag werken blij van word, is het wel een schaal nachos op tafel. Lekker gekruid vlees, knapperige nachochips, verse groenten, gesmolten kaas en lekkerst van alles: heerlijke zelfgemaakte guacamole. En, ook belangrijk na een zware werkdag, binnen een handomdraai staat alles op tafel. Deze maand daarom voor jullie mijn favoriete nachos recept, eenvoudig maar onvoorstelbaar lekker!

Handtekening Tom

Recept mexicaans – Ingrediënten

1              trostomaat, in zeer fijne blokjes
50g          rode ui, zeer fijn gesnipperd
1              teentje knoflook, zeer fijn gesnipperd
½             limoen, sap van
2 el          koriander, fijngesneden
2              avocado’s, geschild, pit verwijderd
cayennepeper
300g        kippendijtjes, in blokjes van 1×1 cm
1 el          Mexicaanse kruiden
1              rode ui, in ringen
1              groene paprika, in reepjes
1              rode paprika, in reepjes
1 zak        nachochips, naturel
125g        geraspte kaas
olijfolie
peper
zout
1 bakje    sour cream

Bereiding

  1. Maak eerst de guacamole. Meng de fijngesneden tomaat, ui en knoflook met het limoensap. Voeg de koriander en avocado toe, en prak het geheel met een vork tot een grof geheel. Breng op smaak met cayennepeper en zout.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de kippendijtjes op hoog vuur aan. Breng op smaak met de Mexicaanse kruiden en bak ca. 5 minuten of tot de kip gaar is.
  3. Doe de nachochips in een ovenschaal, verdeel de kippendijblokjes, ui, rode en groene paprika over de chips en bestrooi met de geraspte kaas. Zet de ovenschaal in de oven voor ca. 5 minuten of tot dat de kaas gesmolten is.
  4. Serveer met de guacamole en sour cream.

Foto: Tom Nooijen, tafelkleed: Cottona katoencollectie, kleur saffraan, servies: privébezit

Tip
Breng de guacamole eens met sriracha in plaats van cayennepeper op smaak.

Tip
Je kunt uiteraard ook je eigen favoriete ingrediënten aan de nachos toevoegen, zoals lente ui, olijven of jalapenos als je het iets pittiger wenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*