Recept chocolade lavacake
Foto: Tom Nooijen, tafelloper Cottona

Chocolade cake recept – Drie geweldige wijn- & chocoladecombinaties

Wijn en chocolade zijn twee van de meest genoten lekkernijen in de wereld. Maar het valt nog niet mee om ze gezamenlijk te serveren. Dit komt doordat het bereidingsproces van wijn en chocolade op elkaar lijkt en bij beide hetzelfde type gist wordt gebruikt. Wijn en chocolade vechten daardoor allebei om hetzelfde stukje van je smaakpalet. Maar zijn er uitzonderingen! Daarom geef ik je deze maand wat tips voor wijnen die goed combineren met chocolade. En ik geef je een recept voor een niet te versmaden chocoladetoetje.

Banyuls
Banyuls is een zoete versterkte wijn uit het gelijknamige plaatsje aan de Franse kust. De belangrijkste druif is Grenache. De wijnboer oogst de druiven pas als het rozijnen zijn, zodat ze veel suiker bevatten. De smaak doet denken aan gedroogde pruimen en kersen. Perfect bij melk- en pure chocolade.

PX sherry
Deze sherry is bijzonder zoet (30 tot 50% suiker) en erg stroperig. PX sherry wordt gemaakt van uitsluitend Pedro Ximénez (PX) druiven die eerst geoogst worden en daarna in de zon tot rozijnen indrogen. De wijn heeft een typische rozijnensmaak die erg goed combineert met melk- en pure chocolade en bij chocolade met caramel.

Brachetto d’Acqui
Deze lichtzoete rode mousserende wijn komt uit Noord-Italië en wordt gemaakt van de Brachettodruif. De smaak en geur doen denken aan rozen, frambozen en aardbeien. Lekker bij witte chocolade maar ook bij mijn chocolade lavacakejes.

Handtekening Tom

Ingrediënten chocolade lavacake (voor 4 cakejes)

100 g       chocolade, puur
100 g       roomboter, ongezouten
2              eieren
2              eidooiers
50 g         suiker
20 g         bloem

Bereiding chocolade lavacake

  1. Verwarm de oven voor op 170°C. Vet 4 kleine cakevormpjes in met boter of gebruik een silicone bakvorm.
  2. Doe de chocolade samen met de boter in een kom en plaats deze boven op een pan met bijna kokend water (au bain-marie). Laat de chocolade en boter al roerend smelten en zet apart.
  3. Klop de eieren, de dooiers en de suiker schuimig. Roer het chocolademengsel door het eiermengsel en voeg vervolgens de bloem toe. Spatel voorzicht door tot alles goed gemengd is.
  4. Verdeel het beslag over de cakevormpjes, gebruik hier eventueel een spuitzak voor. Bak de lavacakejes vervolgens ca. 13 minuten in de oven.
  5. Haal de cakejes voorzichtig uit de vormpjes en serveer direct.

Tip
De lavacakejes zijn lekker met vers fruit, een zelfgemaakte frambozencoulis en/of een bolletje vanille-ijs.

Foto: Tom Nooijen, tafelloper Cottona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*