Foto: Tom Nooijen, tafelkleed: glamourcollectie Cottona

Bijzondere hapjes recepten voor feestelijke decemberavonden

Lekkere hapjes recepten zijn dun gezaaid. Iedereen kan wat kaas en worst snijden en een goeie bitterbal in het vet gooien. Een verdwaalde wrap met zalm kom je ook nog wel eens tegen op een feestje. Maar feestelijker dan dat wordt het helaas vaak niet.

Mogen hapjes voor een feestje – naast makkelijk – ook lekker zijn? Ik vind van wel! Ik geef je daarom deze maand inspiratie voor feestelijke hapjes die snel klaar zijn en lekker geweldig smaken, inclusief wijntip. Van een eigenwijze sushi zonder vis tot een knapperige bruschetta met paddenstoelen of asperges en heerlijk romige burrata. Gebruik het ter inspiratie en laat bij het volgende feest de kaas en worst maar in de koelkast staan.

Handtekening Tom

Bijzondere hapjes recepten

Sushi met eendenborst
Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng de rijst op smaak met rijstazijn, suiker en zout. Vorm met je handpalm ovale rijstklompjes. Bestrijk de plakjes gerookte eendenborst lichtjes met wat wasabi en leg ze bovenop de rijstklompjes. Garneer met een toefje mangochutney en sesamzaad.

Wijntip: Prosecco

Zalmtartaar
Snijd rauwe zalmfilet in fijne blokjes en meng met wat fijngesneden lente-ui, zwart sesamzaad en een klein snufje zout. Doe een eetlepel van het mengsel in een amuseglaasje en garneer met een plakje avocado, limoenmayonaise en radijs.

Wijntip: Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland

Coquilles
Snijd een pastinaak in dunne plakken en kook gaar in half melk, half room. Giet de pastinaak af en vang het melk/room mengsel op. Pureer de pastinaak en voeg zo veel van het melk/room mengsel toe tot je een mooie gladde puree krijgt. Breng op smaak met zout en peper. Leg een toef van de puree op een amuselepel. Leg daarop een gebakken coquille en daarop wat in olijfolie krokant gebakken boerenkool. Garneer eventueel met chorizo-olie (bak wat plakjes chorizo in een koekenpan en vang de olie op).

Wijntip: Houtgerijpte Chardonnay

Bruschetta
Bak gemengde paddenstoelen op hoog vuur in een koekenpan. Grill ondertussen een aantal sneetjes ciabatta en bestrijk lichtjes met een knoflookteentje. Grill vervolgens een aantal groene asperges. Leg de paddenstoelen op de helft van de sneetjes ciabatta, doe op de andere helft de groene asperges. Je maakt dit hapje af door op iedere bruschetta wat burrata (heel erg romige mozzarella) te leggen en te garneren met fijngesneden bieslook en citroenrasp. Je brengt de bruschetta op smaak met peper en zout.

Wijntip: fruitige Pinot Noir

Foto: Tom Nooijen, tafelkleed: glamourcollectie Cottona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*